Geurbeleving in de zorg
Hoe werkt geurmarketing in de zorg?
Geurmarketing in de zorg speelt een cruciale rol in het verbeteren van de geurbeleving voor zowel bezoekers, patiënten als het personeel. Door het gebruik van geurmachines kunnen bepaalde geuren een gewenste sfeer creëren. Deze natuurlijke geuren hebben een positieve impact op onze emoties en bevorderen o.a. rust en ontspanning. Bovendien helpt het gericht inzetten van geur om negatieve associaties met ongewenste geuren te verminderen. In dit blog delen we hoe een juiste geur een verschil kan maken voor het welzijn van iedereen in de zorg.
De voordelen van geur in de zorg
De belangrijkste vijf redenen om natuurlijke geuren in te zetten in een zorginstelling, zijn:
- Geurneutralisatie bij onaangename geuren
- Verbetering van het welzijn
- Verhoogde tevredenheid
- Stimulerende omgeving voor personeel
- Verbetering van de luchtkwaliteit
Verbetering van het welzijn van patiënten
Aangename geuren kunnen bijdragen aan een positieve sfeer in ziekenhuizen, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij patiënten. Bij de essentiële olie van lavendel is dit angstverminderende effect aangetoond door onderzoek. Studies hebben ook aangetoond dat een aangename geur in de zorgomgeving kan leiden tot een sneller herstel, omdat het de stresshormonen in het lichaam kan verlagen.
Steeds meer worden gepersonaliseerde geurervaringen voor patiënten toegepast. De patiënt kiest een geur die hij/zij prettig vindt. Dit kan helpen zich meer op hun gemak te voelen en kan een positieve invloed hebben op hun herstelproces.
Voorbeelden van het effect van geur in de zorg
Het toepassen van natuurlijke geuren heeft in verschillende landen (zoals Engeland, de VS, Zuid-Afrika en Zwitserland) aanzienlijke vooruitgang geboekt in de zorgsector. Bijvoorbeeld, de Amerikaanse ziekenhuisorganisatie Planetree Hospitals heeft aromatherapie een belangrijke rol binnen de zorg gegeven. Hier staat het welzijn van de patiënt centraal. Voor een operatie kunnen patiënten een korte massage met oliën krijgen om angst en stress te verlichten. In enkele ziekenhuizen binnen de Planetree groep krijgen verpleegkundigen ook een uitgebreide training in aromatherapie. In Noord-Duitsland is er een ziekenhuis waar elke patiënt die zich gaat voorbereiden op een operatie, een zachte buikmassage met lavendelolie krijgt. Dit helpt om te kalmeren en de patiënt wordt meer ontspannen.
In Nederland zijn er ook veel voorbeelden van het gebruik van deze natuurlijke oliën in de gezondheidszorg. Kinderen die tijdelijk in het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg verbleven, kregen een geurblokje mee met een geur naar keuze, dat hen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis vergezelde. De gekozen geur bleek voor de kinderen een kalmerende werking te hebben. In het Flevoziekenhuis in Almere worden met succes handmassages gegeven met zachte, aangename geuren. Wanneer mensen aangename geuren waarnemen, kunnen ze zich beter ontspannen en ervaren ze doorgaans minder pijn.
Lees verder over Aromazorg
Bron: stichtingaromatherapie.nl
Verhoogde tevredenheid en een welkom gevoel
Een aangename geur kan de ervaring van patiënten en bezoekers verbeteren, wat kan leiden tot hogere tevredenheid. Dit is belangrijk voor zorginstellingen en ziekenhuizen vooral in een tijd waarin patiënttevredenheid steeds meer op de voorgrond staat.
Door strategisch gebruik te maken van geuren, kunnen zorginstellingen een kalmerende en aangename sfeer creëren. Dit kan helpen om angst en stress bij patiënten te verminderen, bijvoorbeeld in een wachtruimte. Ook kan het een positieve indruk maken op bezoekers en personeel.
Verbetering van de luchtkwaliteit
Luchtzuivering is belangrijk voor de gezondheid van iedereen, maar vooral voor mensen die veel tijd binnen doorbrengen, zoals patiënten. Een geurmachine met luchtzuiverende essentiële oliën zorgt voor schone lucht, door micro-organismen in de lucht te verminderen.
Onderzoek in een groot ziekenhuis in Oostenrijk toonde aan dat het gebruik van oliën zoals zilverspar en citroen, bacteriën en schimmels in de lucht vermindert. Na het verdampen van deze oliën daalde de bacterieconcentratie met 40% in de eerste twee uur. Ook de schimmelconcentratie verminderde met 30 tot 60% (bron: stichtingaromatherapie.nl). Het is verrassend dat maar een kleine hoeveelheid olie nodig is voor zulke goede resultaten.
Daarnaast kan een schone lucht patiënten helpen om beter te slapen en zich fitter te voelen. Een betere luchtkwaliteit in zorginstellingen is niet alleen gunstig voor de patiënten, maar ook voor de bezoekers en het personeel.
Lees verder over luchtzuivering
Stimulerende omgeving voor medewerkers
Een prettige geur kan ook een positieve invloed hebben op het personeel. Het kan de werksfeer verbeteren, de motivatie verhogen en bijdragen aan een betere teamdynamiek.
Het gebruik van specifieke geuren, zoals sinaasappel of lavendel, kan een kalmerend effect hebben of juist energiek maken, afhankelijk van de gewenste sfeer, seizoen en moment van de dag.
Bovendien is het belangrijk om medewerkers te betrekken bij het proces van het creëren van deze omgeving. Door hen te vragen naar hun ideeën, voelen zij zich meer gewaardeerd en betrokken bij de organisatie.
Geurneutralisatie bij onaangename geuren
In een zorginstelling kunnen er soms onaangename geuren hangen, bijvoorbeeld de typische ‘ziekenhuisgeur’, een geur van schoonmaakmiddelen of geuroverlast. Onprettige, nare geuren kunnen een negatieve impact hebben op de sfeer en het welzijn van zowel patiënten, bezoekers als het personeel. Gerichte geurbeleving met geurverspreiders kan helpen deze geuren te maskeren en zo de algehele ervaring te verbeteren.
Urinegeur neutraliseren
In zorginstellingen komt urinegeur vaker voor, omdat ze hier vaker maken hebben met mensen die minder mobiel zijn of ondersteuning nodig hebben tijdens hun toiletbezoek. Dit kan leiden tot incidenten waarbij urine in de ruimte achterblijft, wat onaangename geuren met zich meebrengt. Het kan een gevoel geven dat de ruimtes niet hygiënisch zijn, wat vooral problematisch kan zijn in een omgeving waar zorg en comfort voorop staan.
Urinegeur neutraliseren
Met natuurlijke essentiële oliën is het mogelijk om een ongewenste geur te neutraliseren. Bovendien kunnen deze oliën bijdragen aan een aangenamere en gezondere omgeving.
Essentiële oliën zoals tea tree, lavendel en eucalyptus hebben niet alleen geurabsorberende eigenschappen, maar staan ook bekend om hun antimicrobiële en antiseptische werking. Deze oliën zuiveren de lucht en kunnen zelfs in combinatie met reguliere schoonmaakmiddelen gebruikt worden om bacteriën te bestrijden en de algehele hygiëne in de zorginstelling te verbeteren.
Natuurlijke geuren in de snoezelruimte
Een snoezelruimte is een speciale kamer die is ontworpen om de zintuigen te stimuleren met licht, kleur, geur en geluid. Het is een rustgevende omgeving die helpt bij het verminderen van stress en angst. Snoezelruimtes worden vaak gebruikt door mensen met dementie of met een beperking, zoals autisme. In de ruimte zijn verschillende elementen aanwezig om te ontspannen, zoals muziek, gezellige verlichting en zachte materialen. Een snoezelruimte een fijne plek waar iedereen tot rust kan komen, zonder iets te hoeven doen.
Het integreren van natuurlijke geuren in snoezelruimtes is een waardevolle aanvulling voor ontspanning. In tegenstelling tot synthetische geurstoffen, geven natuurlijke essentiële oliën een diepere geurervaring. Essentiële oliën werken op de emoties en verbeteren tegelijkertijd de luchtkwaliteit in de snoezelruimte. Bijvoorbeeld lavendel- en bergamotolie zorgen voor een rustgevende sfeer en werken angstverminderend. Natuurlijk is het wel belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van de patiënten die komen snoezelen, zodat iedereen zich comfortabel en ontspannen voelt.
Welke oliën kiezen voor geurbeleving in een zorginstelling?
Er zijn verschillende oliën die effectief kunnen zijn voor geurbeleving in de zorg, onze top 5 is:
- Lavendelolie: Bekend om zijn kalmerende eigenschappen, kan lavendelolie helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning. Lavendel is de eerste keus in situaties waarin patiënten zich onrustig voelen.
- Eucalyptusolie: Eucalyptus heeft verfrissende en verkwikkende eigenschappen. Het kan ook helpen bij het verzachten van de luchtwegen.
- Rozemarijnolie: Rozemarijn staat bekend om zijn stimulerende effect en kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het geheugen. Het is een uitstekende keuze om patiënten in beweging te brengen of voor zorgverleners zich moeten focussen of alert blijven.
- Bergamotolie: Deze olie heeft een frisse, citrusachtige geur en kan stress verminderen en de stemming verbeteren. Bergamot is de eerste keus in situaties waarin patiënten zich angstig of somber voelen.
- Sinaasappelolie: net als andere citrusoliën heeft sinaasappelolie een vrolijke en opbeurende geur. Een ideale olie om een warme en uitnodigende sfeer in een ruimte te brengen.
Lees verder over essentiële oliën.
Meer weten over geurbeleving in de zorg?
Bij Geur.nl gebruiken we uitsluitend 100% natuurlijke etherische oliën voor onze geurmachines. Dit is een gezond en duurzaam alternatief voor synthetische geuren. Natuurlijke geuroliën zijn veiliger, zuiveren de lucht en hebben een bewezen positieve invloed op stemming en emoties. Wij geloven in de kracht van de natuur voor een optimale geurbeleving voor uw bedrijf.
Dankzij jarenlange ervaring van onze geurexperts en aromatherapeuten, voorziet Geur.nl u van de nodige kennis en advies op maat voor de zorgbranche.